BlogBlog

volver
 • 7
 • Jun.
  2017

UNE 19601, una guia necessària per prevenir la Responsabilitat Penal de les Organitzacions

Publicado por Gonzalo Ramón y Cajal en Prevención de Riesgos Penales, Corporate Compliance, Compliance Penal, Artículos comentar

El passat 18 de maig, l'Associació Espanyola de Normalització, UNE, va publicar oficialment la norma UNE 19601, dirigida a convertir-se en l'estàndard de referència en matèria de gestió de sistemes de prevenció de delictes per part de les persones jurídiques i organitzacions.

Segons estableix el Codi Penal, les persones jurídiques poden ser responsables de diversos delictes. No obstant, a partir de l'1 de juliol de 2015, una persona jurídica pot quedar exempta de responsabilitat penal si acredita degudament que, abans de cometre el delicte, tenia implementat eficaçment un sistema de prevenció de delictes.

 

La UNE 19601 té com a objectiu oferir eines a les empreses i a les organitzacions perquè puguin gestionar eficaçment un sistema de prevenció de delictes i, en definitiva, complir amb els requisits establerts en el Codi Penal per tal que la persona jurídica quedi exempta de responsabilitat penal.

 

L'esmentada UNE, d'alt nivell i, per tant, certificable per una tercera part independent, serveix de guia pel compliment de les exigències establertes en el Codi Penal per aquests models o sistemes de gestió per a la prevenció, detecció i gestió de delictes. A més, respecta les bones pràctiques internacionalment acceptades sobre la matèria. Això farà, per les organitzacions que compleixin amb els requisits de la norma, evidenciar la seva cultura, respecte i integritat en matèria de Compliance, obtenint així un important element addicional a l'hora de valorar l'eficàcia del model de prevenció i detecció de delictes.

 

Per altra banda, cal destacar que la norma va dirigida a tot tipus d'organitzacions, independentment de la seva grandària, activitat o sector, amb o sense ànim de lucre, i que la seva estructura d'alt nivell permet integrar-la en diversos sistemes de gestió com són, entre altres, els contemplats a la ISO 19600 relativa als Sistemes de Gestió de Compliance, la ISO 37001 per a la prevenció i detecció del suborn o la ISO 9001, per exemple.

 

Finalment, esmentar que encara que la norma és un pas importantíssim per aclarir les obligacions de l'article 31 bis del Codi Penal, caldrà esperar per veure com els tribunals valoren l'adequació i l'eficàcia dels models implementats, no només pel que fa al lideratge i compromís per part de l'òrgan de govern, a la diligència deguda exigible a tots els membres de l'Organització o a la formació realitzada respecte dels riscos penals identificats i avaluats, sinó també i, sobretot, a la dels controls amb què compta l'Organització.

 

En definitiva, el compliment per part de l'Organització de la norma UNE 19601 servirà per aconseguir la pretesa cultura ètica, reduint així la probabilitat que es cometin delictes. Però el més rellevant, sense cap mena de dubte, és que la preuada exempció de la pena serà una conseqüència natural del compromís "voluntari" adquirit per l'Organització per a la prevenció i detecció de tota conducta delictiva.

Déjenos su comentario

Nos encantaría conocer su opinión. Por favor, procure que sus comentarios están relacionados con esta entrada. Intente también respetar a los demés lectores de este blog. Los comentarios off-topic, promocionales, ofensivos o ilegales serán editados y borrados.

Enviar comentario
*Campo obligatorio

Nuestras redes sociales

Nuestros Tweets

Lo más leído

 1. 1Resumen Ejecutivo del nuevo Reglamento Europeo de Protección de Datos
 2. 2Responsabilidad Penal de Personas Jurídicas: criterios de imputación
 3. 3Nueva ISO-19600 sobre sistemas de gestión del Compliance
 4. 4Ley SAPIN II. Compliance y lucha contra la corrupción
 5. 5Compliance y Delitos contra la Propiedad Intelectual
 6. 6Responsabilidad Penal de Personas Jurídicas: atenuantes actuales y eximentes futuras
 7. 7Circular 1/2016 Fiscalía General del Estado: ética vs. (est)ética
 8. 8Publicación de la Cuarta Directiva de la UE sobre Prevención de Blanqueo de Capitales
 9. 9Caducidad de la acción y error de consentimiento en los contratos bancarios
 10. 10La nueva insolvencia punible, un riesgo delictivo para las empresas y su responsabilidad penal

Lo más comentado

 1. 2La necesaria protección a los denunciantes de irregularidades
 2. 1Ciberseguridad, tendencias 2018. Retos y amenazas
 3. 1Nueva ISO-19600 sobre sistemas de gestión del Compliance

Categorías

Ver más
Boutique de Compliance

Complia es una auténtica boutique de Compliance, con vocación de servicio para satisfacer las necesidades de nuestros clientes, con el máximo rigor y profesionalidad. Velamos por el cumplimiento normativo y seguridad jurídica de nuestros clientes, el éxito de los cuales es nuestra mayor recompensa.

¡Síganos!

 • C/ Tuset 23-25, 4th Floor
 • 08006 - Barcelona
 • 937 242 294

[...]
Cargando...
Información legal
x

Empresa: FAD Legal Boutique, S.L.P.

NIF: B65851966

Dirección: C/ Tuset 23-25, 4th Floor

Teléfono: 937 242 294

e-mail: info@complia.es

Valid XHTML 1.0 Transitional